Lenfödem nedir ? Sorusundan önce sizlere lenf sistemi nedir ? Sorusunu açıklamak isterim.
Lenf sistemi kan dolaşım sisteminin aksine açık bir dolaşım sistemi olup Lenf sıvısını dokular arası boşluktan kan akımına transfer eden aksesuar dolaşım sistemidir. Lenf sıvısı dolaşım boyunca çok sayıda lenf nodülünden geçer ve bu modüllerde filtre edilir.Lenfatik sistem yüzeysel ve derin tabakalara bölünmüştür.
Aynı zamanda vücudumuzun savunma sistemi olan lenf sisteminin görevleri nelerdir ?
Tek yönlü bir sistem olup dokular arası boşluklardan başlayıp kan dolaşımı tarafından emilemeyen maddeleri direne eder.
Lenfatik sistemin temel fonksiyonlarından biri olan, vücudun belli bölgesindeki dokulardan su ve proteinleri ortadan kaldırma işlevini yapamamasından kaynaklanır. Bir başka deyişle ; dokular arası boşlukta anormal miktarda protein ve su birikimidir.
Lenfödem proteinden zengin bir ödemdir ve lenfatik sistemin mekanik yetmezliğine bağlı olarak gelişir.
Lenfödem ekstremitelerde(kollar ve bacaklar), gövde, abdomen, baş ve boyun, eksternal genital bölgede oluşabilir.
Lenfödem uzun süreli fiziksel ve psikososyal sonuçları nedeniyle ciddidir; tedavi edilmezse ilerlemeye devam eder. Yüksek protein içeriği özellikle tedavi edilmediğinde veya yanlış tedavi edildiğinde yumuşak dokularda zamanla sertleşme, enfeksiyon ve volüm artışı gibi sekonder komplikasyonlara yol açabilir. Tanısı hekim tarafından konulan lenfödem hastalarının tedavisi bu alanda doğru eğitimleri almış uzman lenfödem terapistleri tarafından yapılır. Lenfödem Komplet dekonjestif terapi (KDT) ile kontrol altına alınan bir hastalıktır.
Lenfödem tedavisi için kür yoktur; dolayısıyla tedavinin ana hedefi kalan lenf damarları ve diğer lenfatik yolları kullanarak lenfödemi başlangıç evresine geri döndürmektir. Normal veya normale yakın boyuttaki ekstremite(kol,bacak,gövde..vb) boyutu devam ettirilmeli ve lenf sıvısının yeniden birikmesi önlenmelidir. Bu tedavinin bileşenleri nelerdir?
Yukarıda belirtilen 4 element tedavinin ayrılmaz parçalarını oluşturmaktdır. Her gün uygulanan manuel lenf drenajı ve bandaj elementleri lenfödemli bölgeyi drene etmek için kullanılır. Egzersiz yapmak lenf sisteminin dolaşım aktivitesini artırır. Burada dikkat edilmesi gereken husus egzersizin bandaj ya da bası giysisi içerisinde yapılmasıdır. Normal boyutlara dönen lenfödemli bölge uygun bası giysisi yaptırılarak ekstremilerin ölçüleri korunur ve hastaya bu konu ile ilgili bilgi ve eğitim verilip taburcu edilir.
Unutmayın ! Lenfödem kader değildir.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.